Jump to content
Sign in to follow this  
Overkreig

[Moto] Yamaha MT-07 Ténéré

Recommended Posts

1-1-800x534.jpg


 


Zvonurile încep să se adeverească. Yamaha are în pregătire o nouă motocicletă adventure de clasă medie. Viitorul Ténéré va avea motorul de pe MT-07, dar ciclistică pentru off-road.

 

Ziariștii de la MCN au intrat în posesia primelor fotografii spion ale viitoarei Yamaha Ténéré. Să facem puțină istorie pentru a înțelege această serie: prima generație a apărut în 1983 și a avut mereu un motor simplu, cu un cilindru. Versiunile mai mari, cu doi cilindri, s-au numit Super Ténéré (sau S10, pentru cei familiarizați cu prescurtări gen AT, TA, GS12, 990 etc).

 

2-1-800x534.jpg

 

Yamaha, că și ceilalți producători, este forțată ca de la 1 ianuarie 2017 să iși alinieze motoarele normelor de emisii Euro4. Inginerii niponi au considerat că propulsorul de 689cmc de pe MT-07, ce scoate 75 de cai ar fi perfect pentru viitoarea motocicletă adventure de clasă medie. Dacă în cazul lui Tracer, care are la bază un MT-09, s-au păstrat dimensiunile roților și cursa suspensiilor astfel încât rezultatul să fie un model orientat spre asfalt, cu MT-07 Ténéré ideea se pare că va fi alta. Furca inversată este nouă, cu o cursă lungă, parbrizul, panourile de plastic și bordul sunt proaspete, iar subcadrul e un amestec de aluminiu cu țevi de oțel, pregătit pentru a prelua greutatea genților laterale.

 

Și bascula este una nouă, dar mai interesantă este prezența frânelor Brembo. De obicei, Yamaha folosește sisteme de frânare Nissin sau unele nemarcate, fabricate în propria uzină. Prezența frânelor Brembo poate însemna un ABS de la Bosch, cele două branduri fiind de obicei corelate. În orice caz, ABS-ul va fi dotare standard, cum va fi pe orice motocicletă vândută în Europa de la 1 ian. anul viitor. Probabil dimensinile roților vor fi de 21” pe față și 18” pe spate, pentru a păstra gena acestei serii legendare. Un pneu mai mare și mai subțire pe față e mai stabil în off-road, croindu-și drum mai ușor printre denivelări.

 

 

MT-07 Ténéré se va situa în gama adventure, alături de XT1200Z și va rivaliza cu BMW F700GS sau Triumph Tiger 800. Monocilindrul XT660Z, împreună cu toate celelalte modele XT660, spre dezamăgirea multor fani ai motocicletelor simple și ușoare, nu se vor mai importa în Europa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...