Jump to content
  • SA:MP
    SA:MP
    Only Launcher

    Owner

    GreenStone Community

Cum crești/măreşti raza de acțiune și viteza routerului wireless


Deus

Recommended Posts

Router-ul wireless a devenit un echipament foarte utilizat odată cu succesul dispozitivelor mobile. Fie că vorbim de notebook-uri, tablete sau telefoane mobile, conexiunea Wi-Fi este cea mai răspândită și accesibilă modalitate de conectare la Internet. Din păcate, nu toți furnizorii de servicii Internet oferă routere wireless, instrucțiuni de configurare sau suport pentru instalarea unor modele cumpărate de utilizatori.

 
În multe cazuri, echipamentele achiziționate nu reușesc să acopere aria dorită sau oferă viteze de conectare mai mici decât ar trebui. Pot exista mai multe cauze, dar există și câteva soluții simple care ar putea să rezolve aceste probleme.

În primul rând la achiziționarea unui router wireless ar trebui să ne asigurăm că este compatibil cu standardele Wi-Fi 802.11n sau 802.11ac, care ar trebui să ofere viteze minime de conectare de 65Mbps, respectiv 433 Mbps. În general, modelele mai ieftine din clasa 802.11n oferă 150 Mbps, rata de transfer de 300 Mbps devenind însă din ce în ce mai frecventă chiar și pentru produsele din gama inferioară. În cazul 802.11ac, 433 Mbps este viteza minimă a standardului, modelele accesibile ajungând uneori la 867 Mbps.

Majoritatea producătorilor menționează în specificațiile tehnice și distanța maximă la care se poate realiza conexiunea, dar aceasta poate fi influențată de mai mulți factori.

Iată câteva soluții pentru a asigura buna funcționare și viteza de conectare a echipamentelor fără fir.

Poziționarea routerului
De obicei, furnizorii de servicii Internet instalează echipamentele la intrarea în locuință. Amplasarea router-ului wireless în această poziție reduce semnificativ raza de acțiune și este posibil ca în unele zone semnalul să fie slab și conexiunea să se întrerupă frecvent. Din această cauză este important ca router-ul să fie amplasat pe cât posibil într-o poziție centrală, la distanță față de pereți, mobilier sau obiecte metalice.

 

wifi_position

 

Înlocuirea antenei
Cea mai mare parte a modelelor de routere comercializate la noi dispun de una, două sau trei antene omnidirecționale. În multe cazurilor, acestea pot fi înlocuite cu un model mai performant care asigură creșterea puterii semnalului, cu un model cu extensie care permite o poziționare mai bună, ori cu o antenă direcțională care asigură orientarea semnalului către un anume punct.

În cazul în care optați pentru înlocuirea antenei trebuie să verificați dacă routerul permite într-adevăr deșurubarea și înlocuirea acesteia, apoi trebuie să verificați dacă antena folosește un conector RP-SMA (cel mai probabil) sau SMA (mai rar). În cazul routerelor dual-band, trebuie să verificați că antena este compatibilă atât cu banda de 2,4 GHz cât și cu cea de 5 GHz.

Pentru o reședință uzuală, o antenă omnidirecțională cu un câștig de 4-6 dBi este mai mult suficientă. Puteți opta pentru antene mai puternice de 9-12 dBi, însă există riscul să constatați nu doar că acoperirea la distanță mare este sub așteptări din cauza interferențelor sau atenuării pereților, dar și că recepția la distanță mică este la fel sau chiar mai proastă.

 

Antenele direcționale trebuie alese doar atunci când doriți să acoperiți o distanță mai mare până la un loc precis, deoarece aceasta va oferi o acoperire mai slabă în apropiere și în afara conului de 10 – 14 grade în care puterea este maximă.

Recomandări:

antenă omnidirecțională TP-Link, 2,4 Ghz, câștig de 3dBi – 45 lei: o antenă simplă cu cablu prelungitor și conector standard RP-SMA
antenă direcțională TP-Link, 2,4 Ghz, câștig de 9 dBi – 99 lei: o antenă unidirecțională cu putere mare.

 

antene wireless

 

Schimbarea canalului wireless
Fiind în esență un echipament radio, router-ul folosește de obicei două benzi de frecvențe, 2,4GHz și 5GHz. Prima este cea mai des folosită, standardul pentru România împărțind banda în 13 canale. Dacă mai multe routere emit pe același canal, se creează interferențe și viteza de conectare poate fi afectată.

Canalul pe care emite router-ul poate fi schimbat atât la instalarea inițială, cât și ulterior, prin accesarea adresei de configurare menționată de producător în manual sau chiar pe spatele dispozitivului. De exemplu, pentru echipamentele D-Link adresa este http://192.168.0.1, iar pentru TP-Link http://192.168.1.1.

 

Router channel

 

Deoarece spectrul radio din banda de 2,4 GHz este foarte aglomerat iar canalele adiacente se suprapun parțial, alegerea unui canal wireless cât mai curat posibil este critică. În banda de 5 GHz, situația este ceva mai bună deoarece canalele nu se suprapun iar numărul de rețele este mai mic, eventualele probleme fiind și ele mai rare.

Routerele oferă în general opțiunea alegerii automate a canalului radio în funcție de interferențele detectate, însă în cazul în care suspectați că această opțiune nu funcționează optim, puteți schimba manual canalul după cum am arătat mai sus.

 

Pentru alegerea canalului optim puteți folosi aplicații pentru laptop sau telefon precum InSSIder sau WiFi Analyzer. În cazul în care preferați telefonul pentru vizualizarea rețelelor din jur, este obligatorie utilizarea unui terminal Android deoarece sistemul de operare iOS nu permite afișarea unor astfel de informații.

Actualizarea driver-elor și firmware-ului
În mare măsură, viteza de conectare depinde nu numai de router, ci și de echipamentele care se conectează la el. În cazul PC-urilor este important să fie instalate cele mai recente drivere oferite de producătorul modului wireless și disponibile de obicei pe site-ul propriu.

De asemenea, soft-ul care este instalat în router, cunoscut drept firmware, poate fi actualizat prin descărcarea unei versiuni mai noi și instalarea prin intermediul opțiunii existente de obicei în secțiunea System Tools. În unele cazuri, producătorul oferă un program distinct care facilitează modificarea.

Trebuie menționat că întreruperea procesului de actualizare a firmware-ului poate duce la defectarea echipamentului. În funcție de implementarea aleasă, acestea se pot recupera mai ușor sau mai greu din această situație, iar în unele cazuri nu mai pot fi recuperate deloc fără cabluri, lipituri și sofware adițional care necesită experiență în utilizare.

 

Firmware Upgrade

 

 

 

Sursa : https://www.giz.ro

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...